Starea de bine – ingrediente necesare 4


gratitude-quotes

“Fii fericit cu ceea ce ai. Fii entuziasmat de ceea ce îţi doreşti.” Alen Cohen

Recunoştinţa este ingredientul despre care vom vorbi azi. Cuvântul în sine, “recunoştinţã” are multe înţelesuri, în funcţie de context, totuşi, o definiţie practicã poate fi: aprecierea pentru ce este valoros şi important pentru tine însuţi şi obişnuinţa de a mulţumi pentru ele. Recunoştinţa ne încurajeazã nu doar sã apreciem ce primim sau avem deja ci şi sã oferim la rândul nostru, fiind o afirmare a binelui, dupã cum aminteşte Robert Emmons, expert de renume şi cercetãtor ştiinţific ce se ocupã de studierea gratitudinii: “recunoaştem cã existã lucruri bune în lume, daruri şi beneficii pe care noi le primim, iar sursa acestora se gãseşte în afara noastrã – în ceilalţi oameni sau chiar într-o putere superioarã – beneficii care ne ajutã pe noi sã atingem binele din viaţa noastrã”. Astfel, recunoaştem suportul şi ajutorul pe care îl primim de la ceilalţi semeni de-ai noştri, îl aducem în sfera conştientã şi suntem capabili sã mulţumim pentru el.

Recunoştinţa vindecã, energizeazã şi transformã vieţi, sociologul Georg Simmel numind-o “memoria moralã a umanitãţii” pentru cã întãreşte şi consolideazã relaţiile interumane, în special partea lor afectivã şi emoţionalã, care este esenţialã pentru starea noastrã de bine.

Oamenii care obişnuiesc sã fie recunoscãtori pentru viaţa lor, pentru ce li se întâmplã, bun sau rãu, tind sã fie mai fericiţi şi mai optimişti, au o sãnãtate mai bunã şi contacte sociale mai puternice şi semnificative calitativ. Deasemenea, ei trãiesc mai puţine stãri depresive sau emoţii negative cum ar fi invidia ori lãcomia.

Obişnuinţa de a ţine un jurnal al recunoştinţei este cel mai la îndemânã mod de a integra acest aspect în viaţa ta de zi cu zi. Existã studii clinice care aratã cã cei care au acest obicei sãptãmânal, în mod regulat, raporteazã mai puţine simptome fizice de durere sau discomfort, se simt mai bine cu viaţa lor ca un întreg şi sunt mai optimişti în ceea ce priveşte urmãtoarea sãptãmânã. Sã învãţãm sã ţinem un jurnal care sã cuprindã micile lucruri ce ni se întâmplã în fiecare clipã şi care trec pe lângã noi fãrã sã le acordãm atenţie, pe care le luãm ca fiind de la sine înţelese şi cu care ne-am obişnuit aşa de mult încât nu mai credem cã este necesar sã fim recunoscãtori pentru ele. Simplul fapt cã deschizi ochii în fiecare dimineaţã şi vezi ce se afla în jurul tãu este o binecuvântare. Mulţi nu au aceastã bucurie. Te ridici din pat, inspiri şi plãmânii tãi se umplu de aerul care te ţine în viaţã, este o altã binecuvântare – pentru cã te poţi ridica şi pentru cã încã ai plãmâni care îşi fac treaba cum trebuie. Mulţi dintre noi nu bãgãm în seamã aceste aspecte decât atunci când nu ne mai ridicãm singuri sau când fiecare respiraţie a ajuns o luptã pentru supravieţuirea zilnicã.

Gratitudinea înseamnã o şansã în plus în atingerea scopurilor noastre, fie cã sunt ele de naturã academicã, socialã ori de sãnãtate. Când suntem recunoscãtori suntem mai dispuşi sã-i ajutãm pe alţii ce au probleme personale sau au nevoie de suport emotional, decât dacã ne gãsim în permanenţã într-o stare de comparaţie cu ceilalţi, de competiţie, invidie ori luptã.

Prin urmare, învaţã sã-ţi savurezi viaţa pe care o ai şi sã te bucuri de ea în fiecare clipã, pentru cã este un dar şi o binecuvântare şi nimic altceva nu este mai presus de atât.

Dacã ne uitãm dupã lucruri pentru care sã fim recunoscãtori, vom descoperi în fiecare clipã altele şi altele, iar acest ciclu nu se opreşte niciodatã.

swirl lavender11

Lasă un comentariu